Stig Jakobsson föddes den 28 juli 1917 i Stockholm.

Stig var 18 år då han startade ungdomsföreningen Pelikan 1935, som sedan kom att bli Stockholms Dövas Ungdomsklubb 1937 som idag heter Stockholms Dövas Ungdomsråd.
Dess logotyp med pelikanen har han också utformat.

Han var aktiv i olika kulturarrangemang som uppträdde med folkdans med gänget vid Solbackens invigning år 1943 samt deltog i flera teaterpjäser tillsammans med andra i både föreningens lokal och Solbacken. Han har också varit engagerad bland de första döva scouterna och dövidrott – speciellt skytte. Han har representerat Sverige i flera Deaflympics. Han tog silver i luftgevär i Köpenhamn 1949 och guld i armégevär i lag i 1961 i Helsingfors.

Stig var även mycket aktiv inom föreningen, varav som ordförande i fem år från 1965 till 1969, men var därutöver också sekreterare och ledamot i omgångar, 1944, 1945, 1952 och 1963.

Stig avled 82 år gammal 11 mars 1999.

Här vill vi visa en kort fillmsnutt där Stig berättade själv om hur Pelikan och SDUR bildades.

”Det fanns många ungdomar som träffades och umgicks. Vi ofta gick ut och tar en promenad. Jag började fundera på att det måste ha en egen liten klubb för oss ungdomarna. Då började vi planera och bilda ”Pelikan”, en privat klubb. Varje onsdagskvällar träffades vi och gick runt på Djurgården, cirka 2 timmar – Lagom! Senare tänkte vi att vi måste använda dövföreningens lokal, det ledde till att vi bildade SDUR den 17 december 1937 på Upplandsgatan 7.”