Nu är det 19:e Dövfilmfestival. Dövfilmfestivalen grundades av Gunilla Wågström-Lundqvist efter en ide för 19 år sedan. Idén dök upp på hennes dåvarande arbetsplats i Utbildnings Radion, hon tänkte då varför inte starta ett arrangemang där man visar filmer gjorda av och med döva från hela världen. Det skulle bli en stor inspirationskälla för andra döva filmintresserade svenskar och underhålla många.

Gunilla tog kontakt med Ylva Björklund som då läste på Kulturvetenskapslinje, och bad henne komma över till henne på kontoret. De började brainstorma idéer med varandra. Idén blev verklighet och blev populärt. De som kom och köpte biljetter varje år, och tyckte det var så givande och uppskattat.

Dövfilmfestivalen arrangeras årligen av SDF av arbetsgruppen. Filmerna kan vara både kort- och långfilmer som producerats av döva regissörer, döva producenter, döva kameramän och skådespelare. Filmerna är på teckenspråk och i olika genre, de är även textade. Nästa år 2019, blir det 20 årsjubileum för Dövfilmfestival.